Moszkva nem zár ki egy újabb nagyobb leépítést az amerikai külképviseleteknél

2017 október 11.

Moszkva nem zárja ki, hogy követelni fogja Washingtontól az oroszországi amerikai külképviseletek létszámának csökkentését a jelenlegi 455-ről 300-ra vagy annál is kevesebbre – közölte Georgij Boriszenko, az orosz külügyminisztérium észak-amerikai osztályának igazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva szerdán.

Az amerikaiaknak tudniuk kell, a diplomáciai viszony a kölcsönösség elvére épül

Arra a kérdésre válaszolva, hogy kész-e Oroszország az Egyesült Államok valamelyik főkonzulátusát is bezáratni, a diplomata kijelentette, hogy “egyetlen lehetőség sem kizárt”. Boriszenko közölte: az amerikaiaknak tudniuk kell, a diplomáciai viszony a kölcsönösség elvére épül, ezért ha orosz diplomáciai képviseleteket zárnak be, egyetértenek azzal, hogy hasonló válaszintézkedések történjenek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök július végén rendelte el, hogy szeptember 1-jéig 755 fővel csökkentsék az amerikai nagykövetség és három oroszországi konzuli képviselet létszámát. A döntést Moszkva a vele szemben bevezetett amerikai szankciók törvénybe foglalt megszigorításával, valamint orosz diplomaták 35 fős csoportjának tavaly év végi – még az Obama-adminisztráció alatti – kiutasításával indokolta. Ez utóbbi a washingtoni indoklás szerint az amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozás miatt történt.

Washington megsértette a diplomáciai mentességről rendelkező bécsi egyezményt

Augusztus végén Washington felszólította Moszkvát, hogy zárja be San Franciscó-i főkonzulátusát, valamint egy-egy kereskedelmi képviseletet Washingtonban és New Yorkban. Ezt az orosz fél megtette, de a birtokában lévő épületek esetében nem adta fel sem a tulajdonjogát, sem a diplomáciai mentességét, ezért tiltakozott, amikor az amerikai hatóságok “jogellenesen” behatoltak azokba. Moszkva szerint Washington öt ingatlanját foglalta le, megsértve a diplomáciai mentességről rendelkező bécsi egyezményt, ami miatt amerikai bíróságon próbál igazának érvényt szerezni.

Boriszenko elmondta, hogy jelenleg mindkét országnak 455 külképviseleti alkalmazottja dolgozik a másik területén. Ugyanakkor emlékeztetett, hogy Oroszország részéről ez a létszám magában foglalja az orosz állandó ENSZ-képviseleten dolgozókat is, amit Moszkvának joga lenne levonni. Ebben az esetben az amerikai személyzet száma “a 300-as szintre vagy annál kevesebbre süllyedne” Oroszországban.

Az igazgató nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Szergej Lavrov orosz és Rex Tillerson amerikai külügyminiszter találkozzon a Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) novemberi, a vietnami Danangban tartandó csúcsértekezletén. Elismerte ugyanakkor, hogy megbeszélés egyelőre nincs tervbe véve.

A diplomata, noha ismételten azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy Szíriában terrorszervezetekkel működött együtt, kedvezően nyilatkozott a terrorizmus elleni közös fellépéséről. Méltatta az új moszkvai amerikai nagykövet, Jon Huntsman hozzáállását a kétoldalú viszony lehetséges javításához, és megígérte, hogy az orosz külügyi tárca segíteni fogja munkáját. MTI

The post Moszkva nem zár ki egy újabb nagyobb leépítést az amerikai külképviseleteknél appeared first on Orosz Hírek.