Yandex- ehhez is érteni fogunk!

Szerző: CEC | 2013 május 29.

Különös bulvárhír járta be a világot nem is olyan régen. A Yandex Maps nevű internetes térkép-szolgáltatás lebuktatott egy hűtlenkedő orosz vőlegényt. Ismerjük meg egy kicsit Oroszország legnagyobb internetes vállalkozását, egyben a világ negyedik legnagyobb böngészőjét!

A Yandex.ru orosz webes keresőről csak szuperlatívuszban érdemes beszélni, hiszen Oroszország legnépszerűbb weboldala, 4000 alkalmazottjával az ágazat legnagyobb munkáltatója, 60 százalékos piaci részesedéssel vezető játékos az orosz keresők között, ahogy rekordnak számít az országban a 150 millió keresés naponta, vagy a napi 50 millió egyedi látogató.

Y1

Laikusként gondolhatnánk akár azt is, hogy globálisan is mindenhol a Google a legkedveltebb online kereső, de ez egyáltalán nem igaz. Szerényen csak olyan mini piacokon nem igaz ez például, mint a kínai, ahol a Baidu a király, vagy éppen az orosz, ahol verhetetlen a Yandex.

Kicsit elmerenghetünk a történelmen is, hiszen érdekes volt az indulás. Az angol böngészők nagyon nem tudták kezelni az orosz nyelvet, nem is tudták megkülönböztetni a bolgártól, volt létjogosultságuk a helyi megoldásoknak, mégha kezdetben alig is voltak kapacitások.

Manapság ez már nagyon nagy piac, évi 10-15 millió új orosz lesz netes világpolgár. akik nyelveket nem feltétlenül beszélnek, de azt már tudják, hogy hatalmasak a netes lehetőségek. Amelyik cég pedig elaludt, már későn ébred, nehéz a piacvezető után lódulni. A Yandex ráadásul nagyon kreatívan ellopja a jobb Google ötleteket, például a térképes megoldásokat, de előszeretettel fejleszt saját alkalmazásokat is.

A Yandex-nek így ma már nemcsak a többi szovjet utódállamban vannak érdekeltségei, de fejleszti az angol nyelvű keresőjét is. Itt azért egyelőre nem kell remegnie a Google-nak.

Hozzászólások