Ukrajna: Lehet benne spiritusz

Szerző: CEC | 2013 június 20.

Adott Európa keleti felén egy hatalmas, 45 milliós ország, amelyhez sokféle, részben talán negatív konnotáció is párosul. Mik az esélyek üzleti szempontból?

Ukrajnáról van szó, amely államnál területét tekintve csak Oroszország nagyobb Európában. Népességre vannak nála nagyobbak, ami pedig a gazdasági teljesítményt illeti, messze van a dobogótól.

Ukraine business

 

Nézzünk néhány sztereotípiát, és lássunk egy kicsit mögéjük! Azt szokták mondani, hogy egy végletesen kettészakadt országról van szó, ahol a keleti orosz-orientációjú és a nyugati „igazi” ukrán vidékek küzdenek. A politikában az ellenfelek nem ritkán az igazság-szolgáltatást is segítségül hívják egymás ellehetetlenítésére, a gazdaságot pedig a gazdag oligarchák, a gáztranszferen, a szénbányászaton, vagy valamilyen más magán-állami mutyin meggazdagodott családok uralják.

Nos, mindegyikben van igazság, ráadásul a bankrendszer töredezett, a külföldi működő tőke elkerüli Ukrajnát, az ország pedig olyan szegény, hogy az inflációs kosarában a mai napig 10 százalékot a burgonya ad.

Mindez igaz, de mégis. Aki végigsétál Kijiv (ma már az ukránok így szeretik nevezni az általunk még Kijevként megismert fővárosukat), Lviv (vagy németesen Lemberg), esetleg Donyeck belvárosában eleganciát, gazdagságot, elképesztő terepjáróparkot is láthat.

Ez persze egyszerre árulkodik a jövedelmek polarizáltságáról, illetve arról is, hogy Ukrajnában bőven vannak életképes ágazatok, cégek. Az orosz gazdaságtól erősen függő Ukrajnában valóban nehéz volt a kiindulás, az állam nagyon megsínylette a régi világ felbomlását. De itt van a szomszédunkban, hatalmas és azért relatíve stabil országról van szó.

Nem könnyű kereskedelmi partner, sok esetben nehezebb is az ukránokkal üzletet kötni, mint az oroszokkal, de természetes partnerünk és szakmai segítséggel, biztosan érdemes feltérképezni a lehetőségeket. Ezért vagyunk mi, és mindenkinek csak ajánlani tudjuk, hogy nézzen szét Kijivben, menjen el egy vásárra, találkozzon ukrán üzletemberekkel.

ukraine_for_business_02

Máig vitatott, hogy a Lengyelországgal közösen rendezett foci eb meghozta-e a várt üzleti, népszerűségi előnyt az országnak. A számok ellentmondásosak. Egy azonban kétségtelen: Ukrajna szeretne nyitni a Nyugat felé és akárhogyan is forgatjuk a térképet, Magyarország Ukrajnától nyugatra helyezkedik el.

Hozzászólások