Ukrajna: dráma és uniós orientáció!

Szerző: CEC | 2013 október 7.

Európa második legnagyobb állama bajban van, ami sajnos nem is olyan ritka Ukrajna életében. Ugyanakkor az ország közben folyamatosan felvillant lehetőségeket és ígéreteket is, vagyis Ukrajnát kár lenne leírni! Tavaly, a Lengyelországgal közösen rendezett labdarúgó európabajnokságra már nagyon összekapta magát az ország, különösen a főváros, Kijiv.

Bár a kormány nyereségesnek láttatta az eseményt, de talán inkább a hosszabb távú imidzs-építés, az országmarketing lehetett volna a valódi haszon. Lehetett volna, hiszen a végeredmény azért legfeljebb vegyes lett, mert a nemzetközi sajtó szervezési hibákkal, belpolitikai konfliktusokkal (Julia Tyimosenko korábbi miniszterelnök bebörtönzésével) és elszállt szobaárakkal volt tele.

image1377775556

Kár, hiszen Ukrajnának nagyon is szüksége lenne a külföldiek bizalmára, eddig az országot szinte teljesen elkerülte a nemzetközi működőtőke. Az eb azért hozott némi fejlődést, új repülőtéri terminálok épültek a mérkőzéseknek otthont adó városokban, felújították a nagyobb városokat összekötő utakat, illetve bizonyos vasútvonalakat is.

Csakhogy. Miképpen Görögország egy évtizeddel az olimpia megrendezése után ma is gazdasági romokban hever, úgy Ukrajna sincs éppen rózsás helyzetben. Sajnos nem túlzó a görög analógia, hiszen Ukrajnában is recessziós a környezet, a gyengülő fizetőeszköz, a hrivnya védelmére a devizatartalékokhoz kellett nyúlni.

Le is minősítették az országot, mire vissza kellett csalogatni az egyszer már elzavart IMF-et. Hoppá, ez is egy újabb analógia, csak ezúttal nem Görögország, hanem Magyarország juthat az eszünkbe. Ukrajnában most minden mutató rossz, nagy hiányok, nehezen kigazdálkodható adósság-szolgálat jellemzik.

Az ország választások előtt is áll és eközben próbál az Európai Unióhoz közeledni. Ez persze normál esetben inkább pozitívum lenne, de mivel az ukrán gazdaság ezer szállal az oroszhoz kötődik, még ez a lépés is inkább visszafelé sült el most. Hiszen az oroszok megorroltak és összevonták szemöldöküket.

images (1)

Ki volt a hibás? Az európai recesszió? Vagy az IMF kéréseit nem teljesítő Ukrajna? Nem lehet pontosan tudni, de az orosz reakció sem segít, hiszen az oroszok jelezték, kétkulacsos politikára nem vevők, Ukrajnának szíve joga választani, lehet az unióval is barátkozni, lehet velük is, de a kettő együtt nem megy.

Pedig már örülhettünk, a korábban rémes ukrán-orosz viszony legdrámaibb következménye az orosz eredetű, de ukrán tranzitvonalon közlekedő gáz elzárása volt. Ami minket, magyarokat is érintett, de már azt hittük megnyugodhatunk, de most megint konfliktus éleződik.

Ez rossz, ugyanakkor, ha valóban uniós orientációt követ Ukrajna, akkor a magyar cégeknek érdemes lehet figyelni az országra. Onnan nézve, mi vagyunk az egyik uniós határ. Csak üzlet lehet ebben a nyitásban, kedvezőbb vám, több kereskedelmi kapcsolat. Figyeljünk Kijivre, mi, a Creative Expert Consulting Kft. biztosan ezt tesszük!

Hozzászólások