Újra üzlet az orosz építőipar!

Szerző: CEC | 2013 augusztus 1.

A magyar cégek mint korábban, jelenleg is igen aktívak az egykori Szovjetunió területén az építőiparban. Ha a múltról beszélünk, mindenképpen az élre kívánkozik az a hatalmas magyar beruházás, amelyben az 1980-as évek közepén magyar fővállalkozásban épült az első tengizi gázfeldolgozó gyár. Tengiz a mai Kazahsztán területén fekszik.

0_3CC

Jelenleg is zajlik magyar szállodaépítés a Szocsi téli olimpia helyszínén, és még sok terv ismert, gyermekkórház, wellness centrum építése is a csőben van. Szakemberek szerint az orosz lakásépítési piacban is lehet bőven lehetőség. Már mi is foglalkoztunk azzal, hogy a lakások tekintetében végletesen kettészakadt az orosz piac. Hiszen miközben Moszkvában nagyon drágák a lakások, máshol, szerte Oroszországban korántsem ennyire. A Deloitte nemzetközi felmérése szerint – bár természetesen nagyok lehetnek az egyedi különbségek – de Moszkvában úgy 4000 euró körül van a négyzetméterenkénti ár, ami olyan felkapott európai nagyvárosok árszintjének felel meg, mint Párizs kivételével a nagy francia, illetve olasz városok: Milánó, Róma, Lyon és Marseille.

Moszkva (München mellett) ráadásul azon két európai város egyike, ahol a város árszintje a legjobban (225 százalékkal) meghaladja az adott ország átlagos lakóingatlan-árait. Moszkvára amúgy az jellemző, hogy az európai átlagnak megfelelő mennyiséget, körülbelül 10 évet kell dolgozni egy lakás megszerzéséhez. Mivel az orosz vidéken nem csak az árak, de a jövedelmek is lényegesen alacsonyabbak, ez lehet nagyjából ott is az ingatlan „munkaigénye”.

Ami az orosz lakáspiacot illeti, az örökölt helyzet siralmas volt, még a legendásan rossz magyar lakáshelyzetet is alulmúlta az orosz. Kilátástalan lakásszerzés a fiataloknak,egy lakásban együtt élő két-három generáció, sőt mindez azzal is megspékelve, hogy a lakásokban sokszor idegen családok éltek együtt.

Aztán jött a rendszerváltás, majd a kelet-közép-európai ingatlanboom, amikor gombamódra nőttek ki az irodaházak, bevásárlóközpontok, szép lassan a lakások, lakóparkok is. Hatalmas fejlesztések indultak, a tőkeerős, bár alapvetően hitelekből fejlesztő cégek már nem is lakásokat építettek, hanem modern városrészeket.

RussianAptBlocks

Csakhogy a Moszkvát is elérő 2008-as válság megint adott egy sallert a piacnak és Oroszország azért volt más piacoknál is nehezebb helyzetben, mert e piacon már 1998-ban is végigsöpört egy komolyabb válság. Megint lefagyott a piac, de a ciklikus mozgás már ilyen, azóta éppen megint minden virágzik, kétszámjegyű volt tavaly is az átlagos drágulás. Az orosz gazdaságban – hála a tartósan magas nyersanyagáraknak – egyre több a pénz, egyre szélesebb az a réteg, amelyik jó minőségű lakást engedhet meg magának, és igény is van erre. Megint hasít a lakáspiac.

Nem állítjuk, hogy a magyar cégeknek biztos üzlet lakásokat építeni Moszkvában, de a lakásboom mindenkinek jó lehet. Építőipari cégeknek is, de annak is, aki fogyasztási cikkekkel, háztartási gépekkel, lakberendezési elemekkel, vagy éppen építőanyagokkal szeretne támadni. Most éppen jó idők járnak, higgyünk az orosz lakáspiacban!

Hozzászólások