Szberbank: Bemutatjuk a piacvezető orosz bankot!

Szerző: CEC | 2013 július 1.

Izgalmas dolog a világ körforgása. Orosz hátterű bank már működött Magyarországon. ÁÉB-nek hívták, de egy idő után megunta az országot és kiszállt, a fiókjait eladta a Volksbanknak. Teltek-múltak az évek az osztrák Volksbank nemzetközi hálózata is eladósorba került, a vevő pedig Oroszország piacvezető bankja, a Szberbank lett. Ismerjük meg!

Oroszország legnagyobb bankját 1841-ben alapították, államinak mondható, hiszen 60 százalékban az Orosz Nemzeti Bank a tulajdonosa, de a többi részvényen mintegy negyedmillió részvényes osztozik.

Vagyis, megint van orosz bank Magyarországon, ráadásul a 62 hazai Volksbank-fiók átnevezésével november 1-től itthon is az Oroszországban használt márkanevével és zöld logóval működik majd a bank, igaz angolosan átírva, Sberbank néven.

Sberbank

 

Mindez azért lehet érdekes, mindenkinek, aki Oroszország felé kacsintgat, mert a bank nem titkoltan fókuszál az orosz cégek magyarországi leányaira, de az Oroszországgal kapcsolatot ápoló magyar cégekre is. Ez pedig nem akármi, hiszen ritka nagy monstrumról van szó, 22 ezer fiókjával és 250 ezer alkalmazottjával mindent behálóz Oroszországban, de globálisan is fenn van már a térképen, hiszen a világ negyven és Európa tíz legnagyobb bankjának egyike. Kazah, ukrán és fehérorosz leányvállalatai is vannak, de a Volksbank International mellett már megvette a török Deniz Bankot is.

Itthon a bank egyelőre hűti a felfokozott kedélyeket. Vagyis, hiába várná el mindenki egy gigantikus óriásbanktól, hogy gyorsan vezető piaci szeletre tör, a bank inkább óvatos, nem igazán tört rá a magyar piacra, óvatosan épitkezik. Hitvallása szerint a fiatal, gazdag, technológiailag képzett magánszemélyekre fókuszál, de a várt dinamizmus helyett, eddig a racionalizálás jegyében éppen zsugorodott, vagyis fiókokat zárt be.

A Szberbank amúgy nem csak abban hasonlít a magyar OTP-re, hogy hazájában piacvezető, de hasonlóképpen professzionális a megközelítése abban is, hogy a bankot hazájában kiemelkedőnek számító, világlátott és nyelveket kiválóan beszélő top banki szakemberek vezetik. A Szberbank nemcsak az új szerzeményeiben, de otthon is folyamatosan újrafazonírozza fiókjait és fejleszt, fejleszt.

161613625

 

Maga az első ember, Herman Gref elnök-vezérigazgató Vlagyimir Putyin egyik legközvetlenebb, ugyanakkor közgazdaságilag legpallérozottabb bizalmasa. Azt is gyorsan leszögezhetjük, hogy az orosz cégeknél általában, de egy állami banknál különösen is lényegesek a geopolitikai törekvések. Mindezek ismeretében és mindezeket helyén kezelve, természetesen lehet a banknak pozitív szerepe a magyar-orosz kapcsolatok ápolásában. Akár egyedi ügyekben, akár tanácsadók, vagy az államok bevonásával, hiszen  az Eximbankkal alá is írtak a szberbankos vezetők ilyen tartalmú megállapodásokat.

Hozzászólások