Oroszország és a gáz

Szerző: CEC | 2013 május 6.

Döbbenetes változások zajlanak a világ gázpiacán. Az elmúlt években soha nem látott különbségek alakultak ki a világpiaci gázárak között, a dél-kelet-ázsiai földgáz hiperdrága, az európai elég drága, az amerikai pedig nagyon olcsó lett. Ez azonban aligha marad így sokáig, a technológiai fejlesztések révén az árak elkezdenek közelíteni egymáshoz. Amikor pedig az árak nivellálódnak, akkor az kihatással lesz a világgazdaságra.

Gáz1

Mi, a Creative Expert Consulting (CEC) Kft. leginkább azt reméljük, hogy Oroszország egyre több ágazatban alakít majd ki intenzívebb nemzetközi együttműködéseket, hiszen az új idők üzenete egyértelmű: kizárólag nyersanyag-eladásból még Oroszország sem tud örökké megélni.

A sztori röviden: az Egyesült Államokban elkezdték nagy tételben kitermelni a palagázt. Fúrással és repesztéssel 3-5000 méter mélységből is lehet gázt kitermelni, a korábban importra szoruló Egyesült Államok önellátó lett és hamarosan exportőrré is válhat, a földgáz ára eközben töredékére zuhant.

A sűrűn lakott Európában erősebbek a környezetvédelmi előírások, nincs érdemi palagáz-kitermelés, ezért itt négyszer-ötször annyiba kerül a földgáz. Csakhogy ezzel az európai ipar érdemi versenyhátrányba kerül. Ha pedig földrajzilag nagyok az árkülönbségek, az fejlesztéseket indukál, nagyüzemben megindultak az LNG (liquid natural gas – cseppfolyós gáz) tankerek Európa felé.

Tíz évvel ezelőtt is teljesen elképzelhetetlen volt, de ma már valóság, hogy a gáz globálisan kereskedhető termékké vált, ami segíti az amerikai árak emelkedését, de persze az európai árak csökkenését is. E folyamat ismeretében mindjárt jobban érthető, hogy miközben az év elején a világ tőkepiacai eléggé jól mentek, addig az orosz nyersanyagcégek egyáltalán nem drágultak, gyakorlatilag legjobb esetben is csak megkapaszkodtak.

Ha elkezdődik a lengyel és egyéb palagáz-kitermelés, akkor még lejjebb mehetnek az árak, kevesebb bevétele lesz a Gazpromnak, az orosz államnak, borul az egész orosz modell, hiszen az elnökhöz hű adminisztrátori réteg jövedelmének egy jelentős forrása szűkülhet be.

Ilyen környezetben sok-sok orosz beruházást is újra kell gondolni, nem lesz például már gazdaságos üzleti modellje a nagy gázvezetékek, mint például a Déli Áramlat megépítésének. Érdemben csökken az európai függés az orosz gáztól. Ez ugyan nem hetekben, hónapokban mérhető folyamat, de új típusú kapcsolatokat kell kialakítania Oroszországnak Európával és persze Európának is Oroszországgal.

Gáz2

Ha a CEC szempontjából mindezt negatívan fogalmazzuk meg, az egyes országoknak nem feltétlenül kell annyira törniük magukat, hogy az orosz nyersanyaggal szemben exporttermékeket szállítsanak. De alighanem pontosabb megfogalmazás a számunkra pozitív fejlesztési hozzáállás. Eszerint Oroszország erősebben fog bekapcsolódni a nemzetközi ipari munkamegosztásba. Aki korán ébred, helyzeti előnyből várhatja ezt az új világot!

Hozzászólások