Orosz nagyvállalatok privatizációja

Szerző: CEC | 2013 augusztus 29.

Kiké a klasszikus orosz nagyvállalatok? Nagyon nagyrészt az államé, de ha nem az államé, akkor is jellemzően az állammal összefonódó oligarcháké. Általánosításnak tűnhet, de sajnos csak elvétve akadnak üdítő kivételek.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy ezekkel a cégekkel ne lehetne korrekten üzletelni, egyre több az élükön a kiválóan képzett menedzser, de az tagadhatatlan, hogy túlságosan magasra kerülni – kellő politikai hátszél nélkül kockázatos.

OB-QJ910_uktria_G_20111102205807

Az elmúlt hetek eseményei alapján úgy néz ki, hogy ezen az összképen a legújabb állami nagyprivatizációs program sem változtat. Pedig volt ilyen, és az volt a célja, hogy több nagy orosz állami vállalatban érdemben csökkenjen az állam tulajdonhányada. Be is tervezte az orosz költségvetés a privatizációs bevételeket2014-re, illetve 2015-re, de most ezt a tervezetet csökkentette, mert úgy tűnik, nem annyira kapósak a cégek. Hiába, a befektetők tartanak az örök példa, vagyis Mihail Hodorkovszkij esetétől, amikor egy vezető milliárdos nemcsak cégét, de személyes szabadságát is elveszítette, amikor az állam úgy akarta. Az óvatosság már csak azért sem indokolatlan, mert volt már arra példa, hogy megindult egy privatizáció és a program elindítása után Putyin elnök mégis meggondolta magát, ez volt például a Rosznyefty sztorija is.

Pedig az említett privatizációs program komoly célokat tűzött ki maga előtt. Nem csak olyan kisebb cégek kerültek be a programba, amelyek véletlenül ragadtak az államnál, hanem a legnagyobb nyersanyagcégek, olaj-, gáz- és gyémántóriások, a nagy repterek, az Aeroflot légitársaság egy része és komoly mezőgazdasági érdekeltségek. Természetesen azért a legfontosabb cégek, illetve a szupertitkos hadiipari társaságok kimaradtak volna a buliból – említi meg a Napi Gazdaság a témában írott cikkében.

A külföldi befektetők hiánya miatt így inkább továbbra is az államhoz közeli orosz magánszemélyek, a jól helyezkedő, és egyre biztosabb állásokat kiépítő oligarchák jöhetnek szóba leendő tulajdonosként. Ez viszont azzal is jár, hogy bár mesés vagyonokkal kerülnek fel a dollármilliárdosok listáira, de minden percükben azt is tudhatják, hogy pillanatok alatt taszíthatók le trónusukról.

Hozzászólások