Mindenki élénkít!

Szerző: CEC | 2013 május 23.

Globális játék, világméretű verseny zajlik mostanában a gazdasági életben, mindenki élénkít! Az oroszok is! 

Az amerikai FED csak nem hagyja abba, havonta 85 milliárd dollár friss pénzt pumpál az amerikai gazdaságba. Az Európai Központi Bank kicsit konzervatívabb, közbeiktat egy áttételt, és a kereskedelmi bankokon keresztül vesz részt az eszköz-vásárlásokban. Japán volt eddig a legortodoxabb, de most nagyon beerősített, a japán jegybank veszi a kötvényeket, a tőzsdén jegyzett alapokat (ETF-eket), még az ingatlanalapokat is, vagyis gőzerővel nyomtatja a pénzt.

Miért maradna le a világ egy másik gazdasági nagyhatalma, Oroszország? Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök is arról beszélt a napokban, hogy a gazdaság élénkítését tartja kormánya egyik legfontosabb feladatának. A gazdaság-élénkítésnek klasszikus időben két nagy veszélye azonban van, inflációt generál a sok forrás és eladósítja a nemzetgazdaságot.

Szerencsére előbbit eddig megúszta a világ, hiszen amikor amúgy recessziós jelek vannak, akkor nehéz árakat emelni, a tankönyvi modellekkel ellentétben eddig nem szabadult el a pénzromlás. Az adósság már összetettebb kérdés, az alacsony kamatszintek ugyan segítenek az adósság féken tartásában, de azért a nagy költekezés például Japánban erős hiányokkal is jár.

Medvegyev is pontosan tudja, hogy ezek a veszélyek, és úgy nyilatkozott, hogy az orosz élénkítés is adósság-növekedés és 6 százaléknál nem magasabb infláció mellett fog megvalósulni. Utóbbi ugyan nem tűnik annyira alacsonynak, de ha figyelembe vesszük, hogy az orosz infláció 7,2 százalék volt áprilisban, ez ott csökkenést jelent.

Az inflációt tekintve ugyan az orosz nem a világ legacélosabb gazdasága, de 10 százalék körüli GDP-arányos államadósságát a fejlett világban szinte valamennyi nemzetgazdaság megirigyelné. Ha egy adat jó, attól persze még lehet rá vigyázni, vagyis indokolt lehet az adósság kordában tartása, de az orosz kormány most mégis ambiciózus, évi 4 százalékos gazdasági növekedést szeretne elérni a következő három évben.

russian-music

Az orosz gazdaság ma még ennek csak a felét tudja növekedésben, és ami talán még szomorúbb, Oroszországban rendre lefelé kellett módosítani az idei évre adott gazdasági növekedési előrejelzési adatokat is. Ráadásul, az oroszok pontosan ugyanabban a cipellőben járkálnak, mint Magyarország, vagyis a szupranacionális gazdasági szervezetek rendre még sokkal pesszimistább előrejelzéseket publikálnak, mint maga a kormány.

Moszkva ebből a szempontból azonban annyiban kedvezőbb helyzetben van, hogy a maga sorsa kovácsa, vagyis legalább nem bünteti meg senki azért, hogyha optimista. Ha Oroszország nagyobb növekedést, nagyobb gazdasági tevékenységet szeretne realizálni, akkor az Oroszországba exportáló cégek is többet szállíthatnak be, részben azért, mert az orosz előállítású termékeknek is van importhányada, részben a nagyobb GDP, nagyobb elkölthető jövedelmet is jelent.

Az orosz élénkítési hír valóban csak egy nagyon kicsi morzsa a nagy világgazdasági torta növekedésében, de akkor kell táncolni, amikor a zene szól, óriási hiba, ha a magyar vállalkozások nem tudják kihasználni a növekedési programokat. Sajnos az elmúlt évtizedben egyszer már volt egy olyan időszak, amikor az egész világon szólt a zene, mi pedig csak töpörödtünk!

Hozzászólások