Kína Megtorpan

Szerző: CEC | 2013 június 26.

Kína új szerep felé!

Ellendrukkernek lenni nem szép dolog, és természetesen nem is annak drukkolunk, hogy Kínának legyen rossz. Ezt még akkor is fontos leírni, ha a világ szinte minden régiójának erős versenytársa Kína, hiszen az utóbbi évtizedekben ez az ország lett a világ gyára. A hatalmas konténerekben Európába özönlő kínai áru mindenkinek versenyt támaszt.

cropped-9a7703dbfb132187bc766556f1898f781

 

Sőt, nem is mindig tisztességes versenyt, hiszen a mérsékelt szabadalom-védelem (vagyis az, hogy a kínaiak mindent ellopnak és lemásolnak), a gyengébb környezetvédelmi és munkavédelmi előírások, a laza vám- és forgalmi adó befizetés olykor tisztességtelen eszközökkel szorítja ki az európai, például a magyar árut az exportpiacokról.

Ahogy ezeket leírjuk, természetesen joggal tűnik úgy, hogy mégis ellendrukkerek vagyunk akkor, amikor Kínában éppen bajok vannak, dőlnek be a hitelek, emelkedik a bankközi kamatláb, zuhan a tőzsde. Szurkolás, vagy ellendrukkolás, végül is mindegy, de azt tényleg érdemes észrevenni, hogy éppen megint átalakul a világ.

chinese-factory

 

Egyre több olyan hír érkezik, hogy a mindennél erősebben növekvő kínaiak megtorpannak, és sok problémával kell megküzdeniük. Kezdjük rögtön egy érdekességgel. A mai napig az rögzült bennünk, hogy a gyártás Kínába költözik, ám az igazság az, hogy ez a trend megfordult. Az Egyesült Államokban ma már olcsóbb az energia, rugalmasabb a munkaerő, és ahogy a kínai bérek emelkednek, a bérek közötti differencia is csökken. Vannak gyárak, amelyek visszaköltöznek az Egyesült Államokba.

Kínában egyre több a rossz beruházás, az olyan feleslegesen kiépített kapacitás, amit már nehéz kihasználni, így a rá adott hitel kétessé válik. És az országnak egyre élesebb szociális feszültségekkel kell megküzdenie, nagyok a különbségek a menedzser és a munkás, a pártvezető és az egyszerű ember, a falusi és a városi kínai között, és a különbségek mindig feszültségekhez is vezetnek.

150986,xcitefun-work-4

 

Kínának költenie kell. Költeni a szociális intézmények kiépítésére, a hadseregre, az eddig elmaradt környezetvédelmi beruházásokra, miközben a kisebb ingatlanválságok, a bankpánikok, a gazdasági számok megtorpanása már jelzi, hogy a növekedés nem fog mindent megoldani, a trend sem töretlen felfelé.

Igen, szeretnénk mi olyan gondokkal küzdeni, hogy a 9-10 százalékos növekedés 7, vagy 7,5 százalékra apad. Igen, Kína még mindig borzasztó ütemben nő, ma már a világ második számú gazdasági potenciálja és hamar beelőzheti az Egyesült Államokat. Ugyanakkor a sok apró, vagy nem is olyan apró jel már arra is figyelmeztet, hogy butaság azt gondolni, hogy a világ gyártása Kínába került és kész.

Kína már kihívható és Kína már megverhető. Jó lenne, ha sokszor mi magyarok vernénk meg őket a külpiacokon. Legyen az Oroszország, vagy a CEC bármely egyéb célpiaca.

20121127033122360

Hozzászólások