Kereskedelem-fejlesztés: mindenki ért hozzá?

Szerző: CEC | 2013 június 7.

A magyar gazdaság számára, különösen ezekben a recessziós években egészen egyszerűen nincs más út, mint a külpiaci eladás. Jól látja ezt a kormányzat is, illetve jól látja ezt az a sok magáncég, amelyik kereskedelem-fejlesztéssel foglalkozik.

SG-Shop-RussianMarket

Van belőlük bőven, az ismert állami hálózatok mellett reneszánsza van a kereskedőházaknak, de sok magyar ügynökség is igyekszik valamilyen egzotikus piac felé közvetíteni. Valljuk be, két évtized után ébredünk fel. Az ugyan politikai vita tárgya, hogy mennyire helyesek az olyan üzenetek, amelyek szerint mi már nem is a Nyugatra figyelünk, hanem a keleti piacokra, elsősorban a közel-keleti, a távol-keleti, az orosz piacra, de az biztos, hogy a fizetőképes keresletet érdemes felkutatni.

Van azonban ezzel egy komoly baj. Régen, az „átkosban”, ha valamely cégnek volt exportképes terméke, akkor csatlakozott valamelyik külkereskedelemmel megbízott vállalathoz, esetleg maga is felvett külkereskedőt. Ezek a szakemberek ezt tanulták, nyelveket beszéltek, helyismeretük volt, értettek a vámügyintézéshez.

Ma ez a tudás egy kicsit már hiányzik. Magyarország fő kereskedelmi partnere Németország, illetve az unió egyéb államai. Ezekben a relációkban nincsen szükség vámszakértőkre, nyelvet természetesen kell beszélni, de megfelelő szakemberek híján az egzotikusabb piacok szóba sem jönnek a legtöbb cégnél.

Túl nagy a kockázat, nincs helyismeret. Csakhogy az árbevételt mégis jó lenne növelni. Erre az igényre mennek rá az állami szervezetek, az ilyen és olyan magáncégek. Közöttük rengetegen végezhetnek hasznos munkát, de éppen a bizonytalan terep miatt, bőven akadnak kalandorok, szerencsevadászok is.

Talán a legkönnyebben az alapján lehet közöttük válogatni, hogy kinek van személyes külkereskedelmi háttere, ki mögött állnak valós üzletek, vagyis ki az aki már bizonyított. Természetesen nem véletlenül mondjuk ezt, hiszen cégünk, a Creative Expert Consulting ügyvezetője, Füzesi Attila mindenképpen ilyen, hiszen nagyon komoly orosz üzleti sikerek állnak mögötte.

Abban bízunk, hogy ezt minél többeknek át tudjuk adni és ebben a munkában nap, mint nap érkeznek jó hírek. Igyekszünk ezekről folyamatosan beszámolni!

moscow-matryoshka-russian-market-24518208

Hozzászólások