Kazahsztán: egy ország, amelyik nagyon hasít!

Szerző: CEC | 2013 május 2.

Tudják mely országok gazdasága növekedett a legjobban az elmúlt tíz év átlagában? Kína mindent ver, a maga tíz százalék feletti átlagos növekedésével. Mellette néhány nagyon szegény afrikai és néhány nagyon dinamikus dél-kelet-ázsiai ország van az élmezőnyben, illetve egy elsőre talán kakukktojásnak tűnő nagy ország, Kazahsztán.

Kazahsztán, a ma már 17,5 milliós egykori szovjet tagállam az elmúlt tíz évben, évente átlagosan 8,2 százalékkal nőtt. A világ legnagyobb területű, tengerpart nélküli országa kőolajban, uránban és rézben is gazdag, a világ 20 legnagyobb olajkitermelőjének egyike.

kazakhstan1

A magyar cégeknek még akkor is bőven van keresnivalója az országban, ha ma még valóban nagyon nyersanyagközpontú a kazah gazdaság. Kazahsztán ugyanis nagyon határozottan készül az olaj utáni világra, sok szektort kezdett el intenzíven fejleszteni, és például nagyon tudatosan költ arra, hogy a legjobb kazah tanulók a nyugati egyetemeken fejlesszék ki képességeiket.

Sokszor persze kényelmesebb fanyalogni, korrupt, az emberi jogokat nem tisztelő diktatúraként tekinteni az országra, esetleg azt mondani, hogy a többségében muszlim ország túl egzotikus, hiszen egészen más az üzleti kultúra, mint akár Oroszországban.

Astana. Municipal landscape

Természetesen ezekben van igazság, minden, a választásokat felügyelő szervezet kétségeit fejezte ki a választások tisztaságát illetően, vagy éppen kirívóan rossznak mondják a kazah büntetés-végrehajtás állapotait, azt is kár lenne tagadni, hogy magas a korrupció és az elnök személyi kultusza is erős.

Ugyanakkor szerintünk, amelyik vállalkozás hisz az orosz piacban, annak a kazah piaccal is érdemes próbálkoznia, mert Kazahsztán nagyon hasonlít Oroszországhoz, mindenki beszél oroszul és más ex-szovjet részekkel ellentétben, a kazahok szeretik is az orosz nyelvet és kultúrát. Ráadásul, az ázsiai ember talán még vendégszeretőbb, jobban szereti a külvilágnak is megmutatni, hogy mije van.

Kazahsztán ráadásul nem is olyan elérhetetlen, hiszen Oroszországgal és Fehéroroszországgal vámuniót alkotva, könnyű ezekből az országokból is meghódítani.

south_korea_280809

A kazah piac a magyar vállalkozóknak érdekes lehet, a párszázmillió dolláros évenkénti kétoldalú forgalom fejlesztendő. A kazahok eddig elsősorban élelmiszert, gyógyszert vettek Magyarországról, de semmi akadálya nincs annak, hogy sok egyéb ágazatban is élénküljenek a kapcsolatok!

Ha bárkit ennél részletesebben is érdekelnek a kazah üzleti lehetőségek, a CEC munkatársai mindenkinek állnak rendelkezésére!

Hozzászólások