Horvátország: Kapu a Balkánra!

Szerző: CEC | 2013 szeptember 23.

Horvátország önmagában is izgalmas piac. Egyfelől szinte minden magyar számára a tengerparti nyaralás, a csodás természeti gazdagság és a nyári napsütés országa. Ugyanakkor gazdaságilag és a két ország viszonyát tekintve kicsit rázósabb a helyzet.

Hiszen mi juthat eszünkbe? Belpolitikai csatározások,Ivo Sanader, az ex-miniszterelnök börtönbe zárása, a magyar Mol küzdelmei. Horvátország toronymagasan legfontosabb külföldi befektetője egy magyar cég, és bár ez javíthatná is a két nép kapcsolatát, de az utóbbi időben mégis inkább problémák özönével terhelték meg a gazdasági kapcsolatokat. Végül, tőlünk függetlenül gondok vannak Horvátországban, hiszen a nem túl acélos horvát gazdaság magas munkanélküliséggel, túl magas árakkal, túl erős helyi pénzzel alkot egy nem éppen rózsás képletet.

Ugyanakkor Dél-Kelet-Európa relatíve jól jött ki a pénzügyi válságból, csak éppen mindig volt valami ok, valami külső indok arra, hogy miért ne modernizálja a gazdaságát, miért ne hajtsa végre a szükséges reformokat.
Ám, Horvátország most 28-ik tagállamként csatlakozott az Európai Unióhoz, 2013. július 1-től ugyanolyan tag, mint mi és ez rengeteg pozitív változást jelenthet az országnak, de a magyar – horvát kapcsolatoknak is.

20130701_hr_eu_026072187

Kezdjük a magyar önmarketinggel! Mi mindvégig támogattuk a csatlakozási folyamatot, bízhatunk abban, hogy ez azért áttört a horvát gazdasági aktorok ingerküszöbén is és pozitív nyomokat hagyott az agyakban. Ami pedig ennél is fontosabb, adott egy magyar-német-olasz orientációjú kis gazdaság, amely nagy esélyt kapott. Az uniós tagság stabilizálhatja az országot és nem kevesebb, mint 13 milliárd euró uniós támogatást jelenthet 2020-ig az országnak. Ez a temérdek pénz rengeteg szektorban hozhat komoly átalakítást, ami az uniós támogatáson túl is hozhat nemzetközi tőkét, valamint kaput nyithat a Balkán felé.

Horvátország most tele lesz jó lehetőséggel. A legnagyobbak privatizációs ügyletekbe is bonyolódhatnak, hiszen eladó a vasút, a légitársaság, illetve bankok, biztosítók is az országban, de a kisebb vállalkozások is figyelhetnek arra, hogy egy szomszédos országban most sok pénzt költenek el. Részben infrastruktúrára, részben szolgáltatásokra, lesznek projektek, folyamat-átalakítások.

Ott a helye a magyar cégeknek, ha tudunk, szívesen segítünk!!!

Hozzászólások