A szabálytalan háromszög: USA, Kína, Oroszország

Szerző: CEC | 2013 július 9.

Blogunkban ritkán foglalkozunk politikai, világpolitikai kérdésekkel, de talán egy kicsit érdemes az amerikai kémügy, Edward Snowden amerikai hős, vagy áruló (tetszés szerint lehet választani) sztorija kapcsán egy pillanatra elmerengeni a mögöttes történeten. Hiszen létezik egy brutálisan nagy ország, Oroszország, amelyet mostanában egy kicsit már leírtak, mint hatalom.

Hiszen az Egyesült Államok a világ vezető gazdasági és katonai hatalma, Oroszország pedig már egyikben sem versenyképes, gazdaságát tekintve már sokan megelőzik, például a kettesszámú gazdasági erő, Kína. Katonailag nyilván nem ennyire erős a lemaradás, hiszen mégiscsak a kétpólusú világ másik pólusáról van szó, húsz év alatt ezt a pozíciót teljesen nem lehet elveszíteni, ráadásul Kínában erre a célra eddig nem jutott annyi.

080509_tank_81034482

 

Nos, most az amerikai titkosszolgálatok furcsa adatgyűjtését leleplező Snowden, vagyis a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) it-szakemberének moszkvai menekülése megbolygatta ezt a viszonyrendszert. Az ügynök ugyanis a Seremetyjevo nemzetközi reptéren ragadt és mindez egyre kellemetlenebb Moszkvának és vélhetően Washingtonnak is.

Szeptemberben Moszkvába látogat, vagy látogatott volna Barack Obama amerikai elnök, de már arról szólnak a cikkek, hogy ez az utazás csak akkor valósulhat meg, ha Snowden minél hamarabb elkotródik az oroszoktól. Állítólag, ha Snowden még Moszkvában lesz, Obama nem megy Oroszországba, csak Joe Biden alelnök utazik, akárhogy is nézzük különös érzés lehet egy 29 éves fiatalembernek, hogy ennyire fontos ember lett a nagypolitikában. Patthelyzet, róka fogta csuka – egyelőre nincsen megoldás. Neki esze ágában sincs a tranzitzónát elhagyni és egyelőre akadoznak azok a tárgyalások, amelyek arra irányulnak, hogy valamelyik Amerika-ellenes ország befogadja őt, pedig már három önként jelentkező is akadt, Nicaragua, Bolívia és Venezuela is befogadná az árulót, vagy hőst.

Előbb-utóbb persze Snowden helyzete megoldódik, befogadják, letartóztatják, (vagy megölik), ám a szeptember eleji út nagyon közel van. Hiszen szeptember első napjaiban a G20-ak szentpétervári csúcstalálkozója előtt, szeptember 3–án és 4–én Moszkvában lennének a Putyin-Obama találkozók.

De miért érdekes mindez üzletileg? Az International Herald Tribune értekezett nemrégiben arról, hogy az ilyen és hasonló konfliktusok mentén egyre inkább körvonalazódik egy anti-amerikai tengely, vagyis Kína és Oroszország új szövetsége. Ennek természetesen már nem sok ideológiai alapja van, de gazdasági annál több.

arm-mobilmiss1

 

A harc nem újkeletű, de eddig úgy tűnt, hogy a kínaiak és az amerikaiak a gazdasági övezetek, a nyersanyagforrások és a devizaleértékelések frontjain küzdenek, és a harc terepe elsősorban a szűzterep Afrika, sokkal kevésbé Európa.

Hova halad a világ? Nem lehet tudni. Izgalmas kérdés, hogy mikor, milyen politikus hová utazik, talán, ezen annyira sok nem is múlik. Ám, ha a nagy gazdasági érdekütközésnek más frontjai is lesznek, az már sokkal izgalmasabb. Egy tanulságot akár már jó előre levonhatunk: hibázik, aki már temeti az oroszokat!

Sok minden változott az elmúlt húsz évben, de összességében még mindig az a világrendszer áll fenn, amiben Moszkva fontos, megkerülhetetlen tényező!

Hozzászólások