A jó, a rossz és a csúf!

Szerző: CEC | 2013 június 16.

Érdekes elemzés jelent meg az OTP Alapkezelő, a piacvezető magyar alapkezelő cég szakmai blogjában. Az OTP Alapkezelő amúgy is nagyon szeret az orosz tőkepiaccal foglalkozni, érdemes őket követni. Talán azért, mert a csoportnak van orosz bankja, talán másért, de nagyon értenek a moszkvai parketthez. Most azt írja az említett blog, hogy az orosz piacon is vannak izgalmas részvénybefektetések.

Vannak olyan cégek, amelyek befektetői szemmel nem igazán jók, nem igazán transzparensek és össze vannak keveredve az állammal, de legalább olcsóak. Ilyen a Gazprom, vagy a Szurgutnyeftyegáz. Vannak olyanok, amelyek ígéretesek, így a HMS, de vannak olyanok is, amelyek igazán jók, ilyen a Sollers, az Uralkali és a CatOil. Az alapkezelő azonban a sokféle orosz favorit mellett azt emelte ki, hogy Oroszországban izmosodik a középosztály. Részben a nyersanyagkincsek értékesítése folytán kialakult egy olyan tízmilliós réteg, amelyik már tud vásárolni. Ha pedig tudnak, vásárolnak is, mennek az orosz „Tescokba”, amelyek arrafelé határozottan helyi láncok.693530

A fogyasztói igényeket széles körben kielégítő cégek egyik legnagyobb előnye, hogy kevésbé esnek az állami befolyás alá, viszont az orosz részvényekkel szembeni aggályok miatt ezek is alulértékeltek. Márpedig a fizetőképes kereslet izmosodása még akkor is pozitívum, ha amúgy az orosz demográfiai trendek rémesek. A legnagyobb kereskedelmi láncok azonban most indulnak be, most tanulják a nagy láncok beszerzői az Európában már jól ismert mesterfogásokat. Az OTP Alapkezelő elemzése ugyanazt a társaságot emeli ki, amelyik sok külföldi háznak is a kedvence, ez pedig a Magnit. Ez a társaság valóban egy olyan orosz cég, amely az oligarchák állami kötődésű üzletei között tisztán magánszektorból, tisztán piaci alapon hasít.

A nagy bevásárlóközpontokat üzemeltető cég nem csak az igazán nagy városokban, de a közepes méretű helyeken is sikeres, minden évben 30-50 százalékkal bővíti üzletét. A részvény a tőzsdén igazi sikersztori, ma már ugyanúgy 10 százalékos súllyal van az orosz indexekben, mint a legnagyobb energiacégek. Persze nem azért, mert ezekkel azonos méretű forgalma vagy befolyása lenne, de mivel a tőzsdeindexekben 10 százalék a maximális részvénysúly, így mégis egy kalap alá esnek.

magnit

 

Nekünk magyaroknak, üzleti szemmel is érdekes lehet a Magnit, akárcsak konkurense az X5. Hiszen aki egy ilyen láncba be tudja listázni magát, hazai szemmel felfoghatatlan vásárlóerővel kerül kapcsolatba.

Hozzászólások